Магазини
якісного спорядження

Як обрати гірськолижний шолом

Якісне екіпірування — запорука хорошого відпочинку на гірськолижному курорті. Шолом захищає голову від травм і струсів, холоду, і забезпечує вентиляцію.

Гірськолижний шолом: основні види

Існують такі види гірськолижних шоломів:

  • Гірськолижний шолом із закритими вухами (закритий “full face” чи “інтеграл”).
  • Шолом із м'якими вухами — найбільш популярний вид екіпірування. Він досить теплий і зручний при катанні. Його найчастіше за все купують жінки (half shell).
  • Каркасний шолом “full shell” — вид шолома з каркаса із закритими вухами.

Гірськолижні шоломи з додатковими особливостями:

  • Гірськолижний шолом з навушниками — у нього вбудована можливість прослуховувати музику. Краще підійде дітям, які займаються під наглядом тренера. Для агресивного стилю катання не підійде, оскільки райдерам треба відчувати сніг, у тому числі чути.

  • Шолом з вентиляцією (активна або пасивна). Активна — шолом з можливістю регулювати вентиляцію за допомогою важеля. Пасивна — наявність спеціальних отворів, але без можливості регулювати вентиляцію. Вентиляція в шоломі потрібна якщо у вас підвищена фізична активність, майже усі лижники сильно потіють при катанні.

  • Зі знімною підкладкою
  • Дитячий шолом — робляться із спеціальною підкладкою, яка виймається, щоб його було легше підігнати під розмір голови дитини.

  • Спортивний шолом — був створений для спортсменів. Тільки цей вид екіпірування підходить для професійних змагань. Найбільш безпечний для агресивного стилю катання. Він добре захищає від вітру і має більший захист від падінь.
  • Шолом із забралом — вид екіпірування з рухливою верхньою частиною.

Будова гірськолижних шоломів

Щоб вибрати найбільш зручний для себе шолом його треба поміряти. Шолом повинен щільно облягати вашу голову, але при цьому не здавлювати занадто сильно. У деяких моделях ви зможете відрегулювати шолом спеціально під вашу голову.

Захисна конструкція шоломів бувають таких видів:

  1. In-mold — спінений полістирол припаюється до зовнішньої оболонки шолома.
  2. Hard shell — ABS пластик (ABS Shell) міцніше, ніж в In-mold. Така технологія використовується в недорогих шоломах, тому при сильному ударі вони можуть легко зламатися.
  3. Soft shell — зроблені з внутрішнього наповнювача: з піни VN(Vinyl Nitrile) подвійної щільності. Вони набагато м'якші за звичайні шоломи, але забезпечує хороший захист при падінні.

Як підібрати гірськолижну маску під шолом?

Вибір гірськолижної маски неможливий без виміру об'єму голови. Вона захищає очі від вітру, зіпсованого зору і частина лиця від обмороження. Краще всього з пористою мембраною, яка дозволяє повітрю циркулювати усередині.

Гірськолижну маску розрізняють за типом лінзи:

  • Одинарна лінза — не найнадійніший вид лінз, які часто запітнівають. Але маскою з таким видом лінз в основному користуються спортсмени, які займаються швидкісним спуском.
  • Подвійна лінза — робляться з подвійного прошарку полікарбонату, які не запітнівають при активному катанні.
  • Поляризована лінза — має вертикальні грати, які пропускають тільки вертикальні промені світла. Лінза усуває зайві відблиски, які можуть зіпсувати зір.

Маска підбирається під шолом, так щоб між маскою і шоломом не було просвіту. Далі для масок вибирається потрібний фільтр (колір лінзи):

  • Прозорий — підходить для нічного катання.
  • Дзеркальний — чудово підходить для катання при яскравому світлі.
  • Темно-коричневий — підходить для ясної і сонячної погоди.
  • Жовтий — підходить для поганої погоди.
  • Рожево-мідний / мідно-червоний — підходить практично за будь-яких погодних умов.
  • Рожевий — підходить для освітлення різної інтенсивності.
  • Сірий (Платиновий) — підходить для сонячної і хмарної погоди.
  • Помаранчевий — підходить для хмарної погоди або помірного освітлення.

Популярні бренди гірськолижних шоломів

Найбільш відомий бренд гірськолижних шоломів і товарів ROSSIGNOL. Французька якість, перевірена роками, порадує навіть найвимогливіших спортсменів. Ви зможете знайти безліч шоломів ROSSIGNOL в каталозі “Екстрем-стайл”.

Ще один популярний виробник гірськолижного екіпірування — POWERSLIDE. Цей німецький бренд давно зарекомендував себе як один з кращих у світі. Купуючи шолом POWERSLIDE ви отримуєте подвійну надійність і якість.

Бренд спортивних товарів Specialized робить перевірену продукцію для гірських схилів. Якщо ви думаєте, де можна купити оригінальний шолом Specialized, то інтернет-магазин “Екстрем-стайл” знайдете різні кольорові варіації. Також на сайті доступні виробники: Quiksilver, Roxy, UVEX, ANON, HEAD.

Загальна інформація для тих, хто купує гірськолижний шолом

Перед купівлею гірськолижного шолома, треба розібратися як повинен сидіти шолом на голові.
Щоб визначити свій розмір шолома, зробіть наступне:

  1. Узяти кравецький сантиметр або м'яку рулетку, виміряти коло в найширшій частині. Це приблизно 2 см над бровами (трохи вище за вуха).
  2. Порівняти отримані сантиметри з таблицею.

таблиця розмірів

При купівлі поцікавтеся про наявність стандартах сертифікації Snell, DOT, ECE 22-05 для шолома.

Обов'язково надівайте балаклаву, підшоломник або бафф під шолом. Це забезпечить вас додатковим теплом. Вони повинні щільно прилягати до голови і бути синтетичними, оскільки вовняні швидко намокають і розтягуються. Потім вам треба купити підшоломник (вони бувають закриті і відкриті), щоб не отримати обмороження обличчя.

Якщо ви ставите питання: “як перевозити гірськолижний шолом”, в першу чергу, це залежить від вашого виду транспорту. У літаках дозволено перевозити багаж в літаках не більше 30 кг. Шолом треба зберігати в окремому чохлі.

Шоломи для гірських схилів легко переплутати. Тому треба розуміти чим гірськолижний шолом відрізняється від сноубордического. Шолом для сноуборду зміцнюється на на лобі і потилиці, а гірськолижний шолом укріплений з боків. Це зроблено для того, щоб сноубордисти були захищені при падінні вперед або назад. А лижники, щоб не отримали ушкоджень при карвинге і падінні набік, а також, коли вони зачіпають борти на гірськолижному схилі.

Якщо вам цікаво скільки важить гірськолижний шолом, то його вага варіюється від 600–800 грам, 300–550 грам (дитячий).

Будемо раді, якщо вам будуть корисні усі ці поради. Обов'язково сходьте на примірку шолома і проконсультуйтеся в нашому магазині, там вам допоможуть знайти оптимальний варіант.

Ви увійшли як